Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας

Πάμε στην οδό Νίκης και στο Cremino για φρέσκο, σπιτικό παγωτό της ημέρας σε απίθανες γεύσεις!

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Για εμάς τους λάτρεις του παγωτού, αυτό το δροσερό έδεσμα δεν έχει εποχή! Όμως, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, ολοένα και περισσότερο επιζητούμε μια ή και παραπάνω μπάλες παγωτού. Εάν θέλεις να απολαύσεις φρέσκο, σπιτικό παγωτό με γεύση, που σε στέλνει στα ουράνια σε μια βόλτα σου στην Αθήνα, τότε το Cremino είναι μονόδρομος!

Στη οδό Νίκης 50Α, κάτω από την Πλάκα, το λιλιπούτειο Cremino περιμένει να σε φιλοξενήσει μαζί με την κυρία Αθανασία και να σου δείξει το δρόμο προς το σπιτικό, γνήσιο παγωτό. Το παγωτατζίδικο, που ξεχώρισαν δεκάδες ξένα μέσα, όπως το Lonely Planet και το γερμανικό Deli ξέρει πως να ξετρελαίνει τον ουρανίσκο μας. Εμείς δεν μπορέσαμε να αρνηθούμε αυτή την πρόταση και τρέξαμε ως το κέντρο της Αθήνας για μια γευσιγνωσία.

Το iTravelling.gr επισκέφτηκε το Cremino, μίλησε με την ιδιοκτήτριά του, Αθανασία Καταλιακου και σου μεταφέρει την εμπειρία.

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Cremino;

Το Cremino ξεκίνησε στην αρχή της κρίσης, τον Απρίλιο του 2013. Είμαι λάτρης του gourmet φαγητού, το gourmet γλυκού και ήθελα κάτι διαφορετικό στην πόλη μου, μας εξομολογείται η κυρία Αθανασία Καταλιακου. Ο τρόπος παρασκευής του παγωτού στο Cremino είναι εντελώς σπιτικός, όπως ακριβώς θα το φτιάχναμε στο σπίτι, δε χρησιμοποιώ μεγάλα μηχανήματα και το shock freezer που το παγώνει αμέσως. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω ένα διαφορετικό μαγαζί στην πόλη, που το είχε ανάγκη και να προσφέρει ένα παγωτό που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να το φτιάξει στο σπίτι του, αν μπορούσε, αν ήθελε, αν είχε χρόνο…. Αν δεν έχει όλα αυτά, μπορεί στη βόλτα του να έρθει στο Cremino και να το απολαύσει.

Φτιάχνουμε μικρές ποσότητες παγωτού καθημερινά. Εδώ θα βρεις μόνο παγωτό της ημέρας.

Τι είναι για εσάς το παγωτό;

Το παγωτό για εμένα είναι ένα ωραίο, δροσερό έδεσμα, το οποίο μπορείς να το φας και το χειμώνα ανάλογα τη γεύση που θα επιλέξεις. Ο χειμώνας είναι ωραίος για ένα παγωτό, μπορείς να έχεις ένα δροσερό έδεσμα – όχι πολύ παγωμένο – με ωραίες γεύσεις του χειμώνα. Το καλοκαίρι επίσης σε δροσίζει με φρουτένιες γεύσεις, εντυπωσιακά σορμπέ. Για εμένα είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για το απόγευμα.

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Το παγωτό έχει εποχή;

Το παγωτό δεν έχει εποχή! Έχει να κάνει με το τι υλικά βάζεις. Το χειμώνα χρησιμοποιώ γάλατα με πολλά λιπαρά και έτσι χαμηλώνει η θερμοκρασία του και δεν είναι πολύ παγωμένο.Το παγωτό έχει σωστό τρόπο για να το απολαύσεις, όλα έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία! Πρέπει, όταν το τρως, να μην σου παγώνει το στόμα, πρέπει να είναι δροσερό και λίγο πιο παγωμένο το καλοκαίρι. Δεν πρέπει όμως να σου σοκάρει το στόμα για να καταλαβαίνεις τη γεύση!

Το παγωτό του Cremino είναι με καθαρό γάλα. Είναι η τέχνη του να παγώνεις το γάλα και να το εμπλουτίζεις με γεύσεις ,όπως σοκολάτα, φιστίκι, βανίλια κτλ.

Τι κάνει ένα παγωτό πραγματικά γευστικό;

Τα καλά υλικά και η ακρίβεια στη δοσολογία! Η καλή πρώτη ύλη παντού. Να έχεις γνώσεις γευσιγνωσίας και να ξέρεις με τα υλικά, που χρησιμοποιείς πότε θα έρθει στο ουρανίσκο το κάθε τι.

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Τι γεύσεις παγωτού μπορούμε να βρούμε στο Cremino;

Οι γεύσεις αλλάζουν καθημερινά. Υπάρχουν χειμώνα – καλοκαίρι πέντε σταθερές, όπως σοκολάτα, βανίλια, καϊμάκι που είναι το παραδοσιακό με το βουβαλίσιο γάλα, μαστίχα και σαλέπι, το φιστίκι-κάρδαμο και την παραδοσιακή μόκα. Η μόκα θα θυμίσει στους παλαιότερους, το παραδοσιακό γλυκό της γιαγιάς με τα σαβαγιάρ και τη μόκα.

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Ακόμα θα βρείτε γεύσεις με φρούτα της εποχής, γιατί για να φτιάξεις ένα σωστό φρουτένιο παγωτό πρέπει το φρούτο να έχει τα ζάχαρα του. Κάθε εποχή έχει τη νοστιμιά της, εγώ δε βάζω πρόσθετα για να μπορώ να τα χρησιμοποιώ όλες τις εποχές και να συμπληρώνω άρωμα και νοστιμιά.

Πχ. Τώρα υπάρχει το τριαντάφυλλο παγωτό για δύο μήνες, είναι από τα ροδοπέταλα των τριανταφυλλιών που έχω στη βεράντα, από κόκκινη εκατοντάφυλλη και μια άγρια ροζ. Γίνεται μόνο αυτή την εποχή γιατί τώρα ανθίζει και βγάζει το αιθέριο έλαιο.

Ακόμα, αυτή την εποχή μπορεί να βρει κανείς παγωτό από λεμονανθούς, καραμέλα – αλάτι κτλ

Κάθε μέρα είναι και μια νέα γεύση για το Cremino. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μπορεί να το επισκεφτείς τη μία μέρα και την άλλη να μη βρεις την ίδια γεύση. Την επόμενη όμως; Να ένας καλός λόγος να έρχεστε συχνά, μας προτείνει η κυρία Αθανασία!

Κι αν νομίζεις πως στο Cremino θα βρεις μόνο τις κλασσικές γεύσεις, είσαι γελασμένος! Τι θα έλεγες για ένα παγωτό μπύρα λεμόνι, μοχίτο ούζο ή μαύρη σοκολάτα με μαύρη μπύρα;

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Ποιες είναι οι πιο περίεργες γεύσεις, που θα συναντήσουμε;

Φτιάχνω με όλα τα ποτά γεύσεις παγωτού, ενώ θα βρείτε ακόμα παγωτά με όλες τις σαμπάνιες, αβοκάντο-λεμόνι ή τζαμπαϊόνε με marsala.

iTravelling info: Μη φύγεις από το Cremino, εάν δε δοκιμάσεις το σορμπέ με ολόκληρο λεμόνι, τσίλι και άλλα μυστικά υλικά. 

Με τι παγωτό συνδυάζεται το κάθε γεύμα;

Εάν το γεύμα περιλαμβάνει ψάρι, τότε ένα σορμπέ λεμόνι.

Για κρεατικά θα πρότεινα παγωτό μόκα και τζαμπαϊόνε. Για πιο βαριά κρεατικά σίγουρα λεμονανθό, τριαντάφυλλο ή μαύρη σοκολάτα με μαύρη μπύρα.

Για φαγητά που περιλαμβάνουν τυριά, ένα σορμπέ σοκολάτας είναι ιδανικό.

Cremino: Η τέχνη του σπιτικού παγωτού στο κέντρο της Αθήνας - itravelling.gr

Πως ξεκίνησε το ταξίδι στη γευσιγνωσία για εσάς;

Πιστεύω πως όταν ξεκινάς να κάνεις μια δουλειά, πρέπει να την αγαπήσεις για να σε αγαπήσει και να την κάνεις σωστά. Έτσι, ξεκίνησα μαθήματα γευσιγνωσίας, γιατί δεν έχεις ανάγκη να πας σε μια εταιρεία να σου δείξει πως θα δουλέψεις τα μηχανήματα πχ., αυτό είναι το εύκολο. Αυτό που έχει σημασία, εάν ασχοληθείς με τα τρόφιμα, είναι η γευσιγνωσία για να ξέρεις τι υλικά θα διαλέξεις, πως θα τα βάλεις και τι σου ταιριάζει.

Εγώ χρησιμοποιώ αυστηρά γάλα από μικρές ελληνικές παραγωγές με τα ζώα να είναι έξω, όχι σταβλισμένα. Επίσης, η τοποθεσία που έχουν βοσκήσει τα ζώα, παίζει ρόλο στη γεύση, εάν τα ζώα είναι σε νησί ή στη ορεινή Ελλάδα. Όλα έχουν μια γεύση ξεχωριστή. Η γευσιγνωσία είναι σημαντική για να επιλέγεις τα υλικά που θα βάλεις και το βασικό υλικό τι αποτέλεσμα θα σου προσφέρει, για το πως θα έρθει η γεύση και ο συνδυασμός. Προτιμώ να κάνω συνδυασμό γαλάτων για να πετύχω το αποτέλεσμα, που θέλω, όπου επιτρέπεται. Για παράδειγμα, στη βανίλια θα βάλω μισό βουβαλίσιο, μισό κατσικίσιο γάλα, στο καϊμάκι μόνο βουβαλίσιο, ενώ στη σοκολάτα επίσης μόνο αγελαδινό. Γίνεται μείξη για την απόλυτη γεύση.

iTravelling info:

Ώρες λειτουργίας Cremino: 

Καθημερινά

Ιούνιος – Αύγουστος: 10.00-11.30

Σεπτέμβριος – Μάιος: 14.00-18.00

Νίκης 50Α, Αθήνα

Comments

*Η αναδημοσίευση των άρθρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρουν πηγή με ενεργό σύνδεσμο στη σελίδα μας.