Αριστοτέλης Ρήγας: Το «πολυεργαλείο» της standup comedy στο iTravelling.gr!

Συναντήσαμε τον Αριστοτέλη Ρήγα για μια συνέντευξη με πολύ γέλιο, λογοπαίγνια αλλά και αλήθειες πριν την παράσταση του  στον Σταυρό του Νότου Club.

Ο Αριστοτέλης Ρήγας δεν είναι απλά ένας standup comedian. Παίζει μουσική, γράφει κείμενα, λατρεύει τα λογοπαίγνια, διεκδικεί το χρόνο μας στο YouTube και τώρα μας προσκαλεί στον Σταυρό του Νότου για μια παράσταση «Τουρλού». Το iTravelling συνάντησε τον Αριστοτέλη Ρήγα και μίλησε για την νέα του παράσταση, για το πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με την standup comedy και μας αποκαλύπτει το αγαπημένο του λογοπαίγνιο.

Δείτε τι εξομολογήθηκε ο Αριστοτέλης Ρήγας στο iTravelling:

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την standup comedy;

Απλώς υπέβαλα συμμετοχή το 2012 στο δεύτερο φεστιβάλ κωμωδίας. Αυτό αποφάσισα μόνο. Από εκεί και έπειτα, το ένα κάπως έφερε το άλλο και βρέθηκα το 2018 με δυο σόλο παραστάσεις. Έτσι γίνονται αυτά, άμα δεν προσέξεις και κατά λάθος δουλέψεις πάρα πολύ σκληρά και είσαι και τυχερός στα όρια της μεταφυσικής, μπορεί να καταλήξεις και εκεί.

Τι έχουμε να περιμένουμε από τη νέα παράσταση;

Eχουμε νέα κείμενα, νέα αστεία, λογοπαίγνια, μικρά αστεία, μεγαλύτερα αστεία, σαχλά αστεία, αυτοβιογραφικά αστεία, λίγο story telling, λίγη κωμωδία παρατήρησης, άφθονη μουσική κωμωδία και ελάχιστο αυτοσχεδιασμό. Νομίζω ότι ο τίτλος «Τουρλού» είναι αρκετά περιγραφικός.

Τουρλού: Η νέα μουσικοθεατρική παράσταση του Αριστοτέλη Ρήγα στον ΣτΝ - itravelling.gr

Πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με την stand up comedy;

Έχω συναντήσει διάφορους βαθμούς εξοικείωσης. Από ανθρώπους που νομίζουν ότι βλέπουν τηλεόραση και μπορούν να μιλήσουν στο διπλανό τους ή και στον κωμικό επί σκηνής, μέχρι ανθρώπους που έρχονται έτοιμοι, άνετοι και χαλαροί. Συνήθως, οι της δεύτερης κατηγορίας περνάνε καλύτερα!

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο κοινό για εσένα;

Προσωπικά αγαπώ όλων των ειδών τα κοινά. Από το πιο αδιάφορο μέχρι το πιο ένθερμο. Από τη στιγμή, που κάποιος είναι εκεί, είναι δικό μου θέμα το να μπορέσω να πάρω την προσοχή του και να επικοινωνήσουμε. Ποτέ δεν είναι στις προθέσεις μας να φέρουμε κάποιον από το κοινό σε δύσκολη θέση. Είναι ο πελάτης μας και τον αγαπάμε, θέλουμε να περάσει καλά και κατασκευάζουμε τις παραστάσεις μας για να πετύχουμε ακριβώς αυτό, αρκεί να μας δώσει την ευκαιρία.

Αριστοτέλης Ρήγας: Ο μουσικός κωμικός της standup comedy στο iTravelling.gr! - itravelling.gr

Έχεις άγχος επί σκηνής;

Επί σκηνής πολύ σπάνια. Άγχος έχω μόνο μέχρι να ανέβω. Από τη στιγμή που θα ανέβω και μετά ζω στην παράσταση, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον.

Στις παραστάσεις σου συνδυάζεις διάφορες τέχνες. Τι υπερισχύει η ιδιότητα του ηθοποιού, του standup comedian ή του μουσικού;

Ο standup comedian είναι πρώτα απ’ όλα συγγραφέας. Είμαστε υπεύθυνοι για τα κείμενά μας λοιπόν. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά σε σχέση με τους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί δεν είναι συγγραφείς. Οι standup comedians είναι. Και εξαιρετικοί μάλιστα. Φυσικά οι κωμικοί είναι και ηθοποιοί, γιατί καλούνται να ερμηνεύσουν το κείμενό τους. Και στη δική μου περίπτωση, υπάρχει και η μουσική, που παίζω ο ίδιος επί σκηνής. Επίσης, είμαστε και ο ενδυματολόγος μας, ο σκηνογράφος μας, ο σκηνοθέτης μας ο φωτιστής μας και ο ηχολήπτης μας.

Όλα αυτά είναι ο stand up comedian. Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό θέατρο που κάποιος με την ιδιότητα του ηθοποιού και μόνο δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει.

Αριστοτέλης Ρήγας: Ο μουσικός κωμικός της standup comedy στο iTravelling.gr! - itravelling.gr

Με ποια προσωπικότητα θα ήθελες να συνεργαστείς; Και με ποιον Έλληνα δε θα άντεχες με τίποτα να κάτσεις δευτερόλεπτο μαζί του στην σκηνή;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Τζίμη Πανούση, αλλά αυτό καθίσταται δυσχερές για προφανείς λόγους. Από Έλληνες, δεν θα άντεχα στη σκηνή όσους δεν θα άντεχα και εκτός αυτής. Ένα τυχαίο παράδειγμα είναι ο Νότης Σφακιανάκης. Αν και μια συνεργασία μας θα ήταν όντως πολύ αστεία.

Έχεις εξομολογηθεί πως λατρεύεις τα λογοπαίγνια. Ποιο είναι το αγαπημένο σου αυτή την περίοδο;

Το «αν νομίζετε ότι γράφω εξαιρετικά στο φακό, που να δείτε πως γράφω στο χαρτί.»

Πως ήρθε το YouTube στη ζωή σου;

Το YouTube είναι ένας τρόπος να ανοίξω τη δουλειά μου σε ένα μεγαλύτερο κοινό από αυτό που έρχεται στο θέατρο και παρακολουθεί τις παραστάσεις. Πολλοί μένουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να δούνε μια παράσταση από κοντά.  Έχω ανεβάσει στο YouTube μια διασκευή του «Θούριου» του Ρήγα (του Βελεστινλή) ως mashup με το «Ace of spades» των Motorhead και ανεβάζω αυτή την περίοδο κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο κανάλι μου στο YouTube ένα κομμάτι από την πρώτη μου σόλο παράσταση, το «Musicomedy». Ελπίζω να φτάσει, όσο μακρύτερα μπορεί, για να βρει αυτούς που δεν μπόρεσαν να το δουν από κοντά.

Έχεις ήδη συνεργαστεί με πολλά παιδιά από το Comedy lab, ποιο ξεχωρίζεις;

Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν από όλους αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους. Ο Ηλίας Φουντούλης όμως είναι είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός άνθρωπος. Όλοι, όσοι τον ξέρουν, λένε το ίδιο.

Αριστοτέλης Ρήγας: Ο μουσικός κωμικός της standup comedy στο iTravelling.gr! - itravelling.gr

Πολλές φορές βλέπουμε λογοπαίγνια και ατάκες να τα «κλέβουν» και να τα δημοσιεύουν στα social media. Πως σου φαίνεται αυτό και τι θα ήθελες να πεις σε εκείνους που το κάνουν;

Η αλήθεια είναι ότι το ίντερνετ άλλαξε τον τρόπο, που καταναλώνουμε το χιούμορ. Έχουμε συνηθίσει τα αστεία και τα λογοπαίγνια να μην έχουν «πατέρα», όπως ήταν τα ανέκδοτα που λέγαμε στο λύκειο, αλλά πλέον μπορούμε να μάθουμε το τι έχει ποστάρει κανείς και πότε. Είναι συναρπαστική εποχή. Δυστυχώς έχω κατηγορηθεί ότι έχω κλέψει το υλικό μου από το «βασανίζομαι».

Το έχω ξαναπεί ότι θα ήθελα πραγματικά να τους δω να βασανίζονται. Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά το δουν και σταματήσουν να αναπαράγουν αστεία απογυμνωμένα από την πηγή τους.

Μίλησε μας για τα νέα σου σχέδια. Τι να περιμένουμε;

Θα βρίσκομαι τα Σάββατα από 15/12 έως 5/1 στο club του Σταυρού του Νότου με τη νέα μου παράσταση και θα με ακολουθεί στη σκηνή η House Band του Σταυρού του Νότου. Ίσως πειράξουμε και κανένα τραγούδι μαζί… Θα είναι ωραιότατες βραδιές με standup comedy, μουσική κωμωδία και μουσική και προσωπικά ανυπομονώ!

Comments