10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ακυρώσεις το ταξίδι για τον κορωναϊό - itravelling.gr

Πριν ακυρώσεις τα πάντα στο ταξίδι σου, πάρε τα κατάλληλα μέτρα ενημέρωσης για τον κορωναϊό.

Ξεκίνησε ως μια επικίνδυνη ασθένεια στην Κίνα και τώρα τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ο λόγος για τον κορωναϊό (coronavirus), το νέο ιό που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στον κόσμο και πλέον έφτασε και στη χώρα μας. Παγκοσμίως, ο τουρισμός έχει πληγεί από τις διαστάσεις που παίρνει ο νέος αυτός ιός, αφού ολοένα και περισσότερα άτομα βρίσκονται θετικά στον κορωναϊό. Ήδη αρκετές χώρες κλείνουν τα σύνορα και βρίσκονται σε κατάσταση καραντίνας μέχρι να περιοριστεί η εξάπλωση του.

Εάν έχεις ήδη οργανώσει ταξίδι στο εξωτερικό και σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις από εδώ και πέρα, κάθισε για λίγο αναπαυτικά, πάρε μια ανάσα (χωρίς μάσκα) και δες βήμα – βήμα πως πρέπει να κινηθείς, πριν ακυρώσεις για τα καλά το ταξίδι σου για τον κορωναϊό.

Βήμα 1ο: Έλεγξε ποιες χώρες βρίσκονται στη μεγαλύτερη βαθμίδα επικινδυνότητας

Μπορείς να ενημερωθείς για τις χώρες που ο κορωναϊός έχει χτυπήσει κόκκινο από το επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας, είτε να συμβουλευτείς τους ταξιδιωτικούς συμβούλους σου για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής, η Κίνα, η Μογγολία, η Νότια Κορέα έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο επικίνδυνες, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ιαπωνία.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ακυρώσεις το ταξίδι για τον κορωναϊό - itravelling.gr

Βήμα 2ο: Επισκέψου τον επίσημο ιστότοπο της χώρας που θα επισκεφτείς

Μπορεί να βρίσκεις και να ακούς διάφορα για την εξάπλωση του κορωναϊού, όμως καλύτερα είναι να τα μάθεις από τους επίσημους φορείς. Με ένα κλικ στον επίσημο ιστότοπο της χώρας, που πρόκειται να επισκεφτείς, θα βρεις τα πάντα για την εξάπλωση του, για τις απαγορεύσεις ή την ύφεση του ιατρικού αυτού φαινομένου.

Βήμα 3ο: Επικοινώνησε με την αεροπορική εταιρεία που πετάς

Μπορεί να έχεις τα εισιτήρια στο χέρι, όμως μην τα αφήσεις στη τύχη τους. Επικοινώνησε με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρεία και μάθε για τις ακυρώσεις των πτήσεων, που μπορεί να υπάρχουν.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ακυρώσεις το ταξίδι για τον κορωναϊό - itravelling.gr

Βήμα 4ο: Επικοινώνησε με το ξενοδοχείο

Μετά την επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία σειρά παίρνει το ξενοδοχείο που έχεις κάνει κράτηση. Μάθε τι συνθήκες επικρατούν, καθώς και μέχρι πότε μπορείς να επιβεβαιώσεις ή να ακυρώσεις δωρεάν την κράτησή σου.

Βήμα 5ο: Επικοινώνησε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο

Εάν δεν έχεις οργανώσει μόνος σου το ταξίδι και έχεις απευθυνθεί σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, πρέπει να μιλήσεις μαζί του για την τύχη του. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα σε ενημερώσουν για όλα τα ενδεχόμενα ακύρωσης ή μη του ταξιδιού, καθώς μπορούν να σου προτείνουν και εναλλακτικές διαδρομές σε κάθε περίπτωση.

Βήμα 6ο: Επικοινώνησε με την ακτοπλοϊκή εταιρεία

Εάν πάλι ταξιδεύεις με πλοίο, δεν πρέπει να χάσεις στιγμή και να επικοινωνήσεις με την αρμόδια εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψεις. Αρκετά ταξίδια ακυρώνονται με πλοία της γραμμής, καθώς και κρουαζιέρες. Εάν σκοπεύεις να φύγεις για Ιταλία άμεσα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Εναλλακτικά, μάθε από τους υπεύθυνους, εάν μπορείς να μεταφέρεις τα εισιτήριά σου σε άλλη ημερομηνία.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ακυρώσεις το ταξίδι για τον κορωναϊό - itravelling.gr

Βήμα 7ο: Απόκτησε μια ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας

Αποτελεί ιδανική λύση, είτε υπάρχει κρούσμα κορωναϊού, είτε όχι. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία την προσφέρουν στα πακέτα τους, οπότε ενημερώσου πριν κάνεις κάποια έξτρα πληρωμή.

Βήμα 8ο: Σκέψου καλά πριν ακυρώσεις το ταξίδι σου

Μπορεί ο φόβος και ο πανικός να επικρατεί τις τελευταίες μέρες, όμως πρέπει να σκεφτείς όλα τα ενδεχόμενα με καθαρό μυαλό. Εάν το ταξίδι σου είναι προγραμματισμένο για το άμεσο διάστημα και ειδικά στις “επικίνδυνες” χώρες, τότε η ακύρωση είναι μάλλον επιβεβλημένη. Εάν πάλι, έχεις οργανώσει ένα ταξίδι μετά από μερικούς μήνες, ξανασκέψου το. Οι συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές και όπως επισημαίνουν οι γιατροί, έτσι όπως εμφανίστηκε, μπορεί και να εξαφανιστεί ο ιός.

Βήμα 9ο: Κάνε ένα ιατρικό check up

Όποια απόφαση κι αν πάρεις, ο ιός παραμένει και στην Ελλάδα. Πάρε τα μέτρα σου κάνοντας το κλασσικό check up για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σου. Όσο πιο καταβεβλημένος νιώθεις, τόσο πιο επιρρεπής είσαι.

Βήμα 10: Πάρε τα σωστά μέτρα προφύλαξης ενάντια στον κορωναϊό

Όχι, η λύση δεν είναι να κυκλοφορείς από το πρωί έως το βράδυ με μάσκα. Η μάσκα δεν θα σε σώσει από τον κορωναϊό, ούτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, όπως ο ιός της γρίπης. Η μάσκα λειτουργεί αποτελεσματικά σε εκείνους που νοσούν και δε θέλουν να μεταφέρουν κάποιο μικρόβιο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κορωναϊός μπορεί να μεταφερθεί από το στόμα, τα μάτια και τη μύτη. Οπότε τι πρέπει να κάνεις:

Να φροντίζεις να απολυμαίνεις τα χέρια σου, όταν βρίσκεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να μην ακουμπάς το πρόσωπό σου.

Να αποφεύγεις άτομα που έχουν συμπτώματα ιού.

Να έχεις καλή τύχη!

Δυστυχώς, κανείς γιατρός δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά, ο κορωναϊός είναι ένας συνηθισμένος ιός, που όμως μεταφέρεται πολύ εύκολα. Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως συμβαίνει σε όλους τους ιούς. Προσοχή και πρόληψη χρειάζεται και όχι πανικό.

Comments